19 Ekim 2011 Çarşamba

SARMA NEDİR

Sarmalar

Çeşitli sebzelerin kıyma, pirinç veya bulgur, soğan, maydanoz, salça, domates, baharat
karışımıyla sarılması ve tereyağı ve su ilavesiyle pişirilmesidir. asma yaprağı, lahana ve pazı gibi bazı yaprak sebzeler kaynamakta olan suda birkaç dakika haşlanarak yumuşatıldıktan sonra sarılır.
Harcın pişme sırasında dağılmaması için lahana sarması ve yaprak sarması gibi
sıkı sarılmış olanlar tencereye dikine yeleştirilir. Ancak genellikle kullanılan uygulama üst
üste yerleştirilmesidir. Son aşamada üzerlerine sarmaları örtecek seviyede su veya et
suyu dökülür. Bazen de buna biraz doğranmış domates veya salça eklenir.
sarma harçları eskiden çiğden hazırlanırmış. Son zamanlarda harçlar az pişmiş olarak da
kullanılmaktadır. Özellikle de domates ve soğan dolması için az pişmiş harç hazırlanır. Bunun
nedeni domates ve soğanın çok kısa sürede pişmesidir.

Servise hazırlamada dikkat edilecek noktalar :


Etli sarmalar sıcak olarak servise yapılmalıdır.
Bu yemek çeşitlerinin yanında sarımsaklı yoğurt, sarımsaklı nar ekşisi veya sarımsaklı
koruk ekşisi de verilir.
Ayrıca bazı yörelerde üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilerek de servise sunulur.

4 yorum:

  1. çok güzel ve süper bir yemek tarifi :)

    YanıtlaSil
  2. Türk mutfağında sarmalar etle yapılan sarmaları içerir. SArma değil dolmadır. YAprak dolması.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sarma eylemi varsa sarmadır, doldurma eylemi varsa dolmadır.
      yanlışlar düzeltilmelidir. yanlışta ısrar edilmemelidir.
      ikinci cümle ben dahil herkez için de geçerlidir.

      Sil