18 Ekim 2011 Salı

buğulama nedir - steamers

Dosya:Steamers.jpg
Buğulama yemeklerin su buharı yardımıyla pişirilmesidir. Buğulama sırasında yağ kullanma zorunluğu olmadığı için sağlıklı bir yemek pişirme yöntemidir. Haşlama yönteminde yemeklerdeki vitamin ve minerallerin suya geçerek kaybolması ihtimali vardır. Buğulamada bu sakınca yoktur.

Dünyanın bir çok mutfakları buğulama yöntemini kullanırlar. Çin mutfağında ve Avrupa mutfaklarında sebzeler buğulama yoluyla pişirilirler. Türk mutfağında buğulama yöntemi fazla sık kullanılmaz. Buğulama yöntemi genellikle hamsi buğulama gibi bazı balık yemeklerinde kullanılır.

limonlu olanına ekşili denir. limon olmazsa buğulama olur. balığın suyun buharı ile bir nevi demlene demlene pişmesi yöntemidir.

Karadeniz'de özellikle balıkları pişirmekte kullanılan bir teknik. genellikle bol domates, soğan, limon ve maydonoz kullanılarak yapılır. Sıvı yağ veya iskorpit (yerel dilde çalar) gibi balıklarda tereyağ kullanılır.

arkadaşlar şimdi size vereceğim tarifi deneyin memnun kalmazsanız ben bir şey demiyeceğim bu gerçek buğulamadır benim yapmış olduğum araştırmalarda tepside fırında yapılan balığa bir çoğu buğulama diyor gerçek buğulama fırında olmaz fırında yapılan pilakidir balığın cinsi önemli değil fakat en lazzetlisi sardalya ve hamsiden oluyor fakat ben her çeşit balıkla denedim her neyse konuya gelelim balıkları önce temizleyelim sonra biraz tuzlayalım bir büyük tencereye yarısına kadar su koyalım su kaynamaya başlayınca tencerenin üstüne aliminyum süzgeç makarna süzmek için kullanılan aliminyum süzgeçler var ince delikli olan onu su kaynayan tencerenin üstüne koyup balıkları içine sıralayın ve tencerenin kapağınıda süzgeçteki balıkların üstüne kapatıp kısık ateşte 20 dakika bekletin sonra tencereyi ateşten alıp içindeki balıkları büyük bir kayık tabağa alıp üstüne zeytinyağı ve limon döküp servise hazırlayın afiyet olsun

alüminyum folyonun içine levreği fileto halde, domates + patates + soğan, özellikle limon ve birde defne yaprağı eşliğinde koyup fırında pişirmek suretiyle de uygulayabileceğimiz levrek pişirme taktiğidir. kolaydır ve lezzetlidir.

hamsi'nin az yağ; domates, soğan ve limon dilimleriyle birlikte kendi suyunda pişirildiği enfes yemek. hamsinin en sağlıklı pişirilme şeklidir. soğan halkalarının genişçe bir tencerenin tabanına döşenmesinin ardından hamsilerin üzerlerine dizilerek 1-2 bardak suyla pişirilmesiyle yapıılan yemek.limon ve maydonoz katılabilir.
hamsilerin gövde kılçıklarının çıkarılması yemeği yerken konforu arttıracağı gibi yarım kiloluk balıkla yapılacak 2 kişilik bir yemekte limon dilimleri 2-3 ü geçmemelidir, zira kabuklar acılık verebilir. ayrıca bir tutam maydonoz balığın kokusunu alır, lezzet verir.aliminyum folyo ile soba nın üzerinde yapıldığında lezzeti aklınızdan çıkmayacaktır.

ideal tarifi şöyledir efendim:

Hamsilerin kafalarını ve kılçıklarını çıkartıp bol suda iyice yıkayın.
Hafifçe yağladığınız tepsiye balıkları bir sıra halinde dizin.
Üzerine halka halka doğradığınız soğanları dizin.
Soğanların üzerine yuvarlak kestiğiniz domatesleri ve incecik doğradığınız maydanozu ilave edin.
En üste limon dilimlerini ara ara yerleştirin, defne yapraklarını aradaki boşluklara sıkıştırın.
Tuz ve karabiberini ilave edip 1 çay bardağı suyu da koyduktan sonra üzerine 2 kahve fincanı zeytinyağını gezdirin.
Tepsinin ağzına yağlı kağıdı veya alüminyum folyoyu kapatıp orta ısılı fırında pişirin.
Hamsi buğulamayı fırından alıp soğutmadan yeşil salata ile servis yapın.

1 yorum: