21 Ekim 2011 Cuma

Yemek Pişirme Yöntemleri - Vakumda Pişirme

Yemek Pişirme Yöntemleri - Vakumda Pişirme


Vakumda pişirme (Sous Vide), yiyeceklerin vakumlama yoluyla havası tamamiyle alınmış naylon torbalar içinde düşük ısıda (60 C°) uzun sürede pişirme yöntemidir.
İlk olarak 1970 yılında Fransa'da Georges Pralus tarafından kullanılmıştır. Bu yöntemle pişirilen yiyeceklerin hiç su ve yağ kaybı olmadığından lezzetleri mükemmel olmaktadır. Ancak pişirme derecesi düşük olduğundan yiyeceklerin sağlıklı hazırlanması için temizlik konusunda çok dikkat sarf edilmelidir. Bu nedenle son yıllarda yeniden bazı tanınmış ahçılar tarafından gündeme getirilmesine rağmen yöntem sağlık açısından hala tartışmalıdır. Amerikada bazı eyaletlerde lokantalarda kullanılması yasaktır. Vakumda pişirme yöntemi evde yemek yapanlar arasında da son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiştir. Yöntemi kullananlar pişen yemeğin lezzetinin kıyas edilmez derecede üstün olduğunu iddia etmektedirler.
Vakumlama işlemi için özel bir vakum aleti gerekmektedir. Evlerde kullanımı yaygınlaştığından piyasada çeşitli model ve markaları satılmaktadır.
Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/ev-ekonomisi-ve-pratik-bilgiler/245256-yemek-pisirme-yontemleri-vakumda-pisirme.html#ixzz1bRXiBBXG

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder