21 Ekim 2011 Cuma

TANDOORI (TANDIR)

TANDOORI (TANDIR)


Metotlar

Küçük parçalara kesilmiş etler veya tavuklar, tüm tavuk, balık (karides gibi) direk olarak tandıra konulur, yağ kullanılmaz. Yiyecek çabucak pişer ve barbeküdeki gibi bir lezzet elde edilir. Tandırın sıcaklığı 375 °C' ye kadar ulaşır. Yiyecek çeşidine göre 20 dakika ile 2 saat önceden terbiye edilebilir.
Geleneksel tandır yoksa, barbekü veya grill ile temel tandır yapma kuralları uygulanabilir.


Avantajları

• Lezzeti etkileyen en önemli faktör terbiye edilirken kullanılan malzemedir.
• Terbiye işlemi ile yiyecek yumuşar ve daha lezzetli olur.
• Renk değişimi baharatlarla ayarlanabilir. Kırmızı renk vericiler (toz biber), sarımsak, baharatlar, yağ, şarap yada limon suyu ile terbiye edilebilir.
Alıntı

Tandır, ısınmak için kullanılan bir çeşit mangal. Yere çukur kazılarak yapılan özel bir fırına da tandır denir.

Eskiden kış soğuk geçen yerlerde alçak dört köşe bir masanın altına bir mangal konur ve bunun üzeri, tamamen örtecek, ateşten zarar görmeyecek şekilde pamuklu bir örtüyle kapatılırdı. Isınmak istiyenler bu örtüyü dizleri üzerine çekerler, ayaklarını mangalın etrafına koyarlardı. Sobaların olmadığı, mangalla ısıtmanın sağlanamadığı yerlerde bu usul çok kullanılırdı.

Bazı yerlerde altı ayaklı, altı köşeli veya yuvarlak ağaç masa altına kendine mahsus bir mangala ateş konmak suretiyle de tandır yapılırdı. Bunun üzerine çapraz yorganlar daha üstüne halılar örtülürdü. Ayaklar masaya doğru uzatılarak ısınılırdı. Bu ısınma esnasında güzel fıkralar ve masallar anlatılırdı. Böyle tandır başında anlatılan masal, hikâye vs.lere tandırname denirdi.

Yere kazılarak yapılan tandırların derinliği daha ziyade 130-150 cm olur. Çaplarıysa 50-65 cm arasında değişir. Sıkı çamur, saman ve keçi tüyü ile hazırlanan karışımla yapılan tandırlar, güneşte kurutulur. Daha sonra yere kazılan çukura yerleştirilir. Tandırda mangal kömürü, odun gibi yakacaklar kullanılır. Genellikle burada kuzu kızartılır. Tandırda kuzu etini pişirmek için önce et temizlenir. Bir çengele asılarak üzeri iyice kapatılıp, tandır içinde pişmeye bırakılır. Buna tandır kebabı adı verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder