19 Ekim 2011 Çarşamba

TAVALAR

MEGEP TAVALAR

Biber tavası

500 g biber 1 su bardağı zeytinyağı 250 g yoğurt 2 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı tuz

Biberler ayıklanır, yıkanır ve süzdürülür.
Kızgın zeytinyağında kızartılır.
Kâğıt havlu yayılmış kaba alınır.
Sarımsaklı yoğurtla servis yapılır.

Havuç tavası
1 kg iri havuç 1 su bardağı zeytinyağı 4 kahve fincanı un 3.5 kahve fincanı su
250 g yoğurt 2 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı tuz

Havuçlar soyularak ½ cm incelikte vichy doğranır.
Unla su bir kâsede boza kıvamına getirilir.
Havuçlar bu karışıma bulanarak kızartılır.
Kızartılan havuçlar kâğıt havlu yayılmış kaba alınır.
Sarımsaklı yoğurtla servis yapılır.
Üzerine çiğ zeytinyağı gezdirilir.

Enginar tavası
10 enginar 1 soğan 1 su bardağı et suyu 2 kahve fincanı un 1.5 kahve fincanı su
5 kaşık tereyağı veya 1 su bardağı zeytinyağı 1 ölçü soğan piyazı
Terbiyesi: 1 limon suyu 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Enginarlar ayıklanır, yıkanır ve haşlanır.
Üç tanesi ayrılarak diğerleri ezilir.
Rendelenmiş soğan, tuz, un ve enginar ezmesi et suyu
ile lokma hamuru kıvamında bulamaş hazırlanır.
Kızgın tereyağında kaşıkla dökülerek kızartılır.
Kalan üç enginarda bulamaca batırılarak kızartılır.
Kızaranların hepsi kâğıt havlu yayılmış kaba alınır.
Servis tabağının ortasına bütün olanları, kenarına ezme olanları dizilir.
Tabağın ortasına maydanozlu soğan piyazı, üzerine de limon ve zeytinyağı sosu gezdirilir.

Bir ölçü soğan piyazı:
500 g kuru soğan piyazlık doğranarak tuzla acısı alınır.
20 dal maydanoz kıyılarak eklenir.
Maydanoz yerine 1-2 tatlı kaşığı sumak kullanılabilir.
Yanında verilecek yemeğin türüne uygunsa maydanoz yerine dereotu da kullanılabilir.

Kabak tavası: Havuç tavası gibidir ancak haşlanmadan kızartılır.
Karnabahar tavası: Havuç tavası gibidir ancak haşlama suyuna biraz limon
suyu ve tuz eklenir. Kızartılırken ya una batırılır ya da un, yumurta, su
karışımına batırılarak kızartılır.
Patates tavası: Biber tavası gibi yapılır.
Patlıcan tavası: Biber tavası gibi yapılır.

Servise hazırlamada dikkat edilecek noktalar :
Tava yemekleri, servise hazırlanırken tavadan alınan sebzelerin fazla yağları kâğıt havlu üzerinde süzdürülmelidir.
Türk mutfağının yaygın bir geleneği tavada pişirilen sebzelerin bir sosla sunulmasıdır.
Sossuz bir sebze tavası asla düşünülemez.
Eskiden kullanılan yoğurt sosu idi.
Ancak yoğurt sosu deyip geçmemeli, bunun da kendine özgü bazı incelikleri vardır.
Burada kullanılan mutlaka kese yoğurdu olmalı ve az suyla gevşetilmelidir.
İçine de biraz sarımsak katılmalıdır.
Bazı eski tariflerde yoğurt sosa biraz da sirke katılması önerilmektedir.
Bazen tava yemekleri tariflerinde yoğurdun üzerine zeytinyağı gezdirilmesi gerektiği söylenmektedir.

Çoğu zaman da tava yemekleri domates sosu ve yoğurtla servise sunulur.
Ayrıca enginar tavası maydanozlu soğan piyazıyla servise alınır ve üzerine de limon ve zeytinyağı sosu gezdirilir.
Tava yemekleri Türk Mutfağında geleneksel olarak sıcak tüketilmesine karşın soğuk da tüketilebilecek türde yemeklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder