19 Ekim 2011 Çarşamba

tava nedir

Tavada sebze kızartmanın sadece Türklere özgü olmadığı bir gerçektir. Ancak bunu
başlı başına bir yemek olarak değerlendiren millet de Türkler olmuştur. İyi bir sebze tavasının
ilk şartı iyi bir zeytinyağı kullanmaktır. Yağ yüksek ısıda yanıp aromatik özelliklerini
kaybedeceği için genellikle riviera tipi veya tavalık özel zeytinyağların kullanılması önerilir.
Ayçiçek veya mısırözü yağı ile yapılan tavalar asla aynı lezzeti içermez. Özellikle bazı
sebzelerin ayıklandıktan sonra çok hafifçe unlanması da unutulmaması gereken bir başka
husustur. Gerektiğinde un, yumurta, baharatlar, bira, su veya süt karışımından sulu bir hamur
hazırlanarak kullanılabilir. Ayrıca yağın uygun kızgınlığa geldikten sonra sebzenin tavaya
eklenmesi ve yağın sıcaklığının sürekli kontrolü de ihmal edilmemelidir.

Tava yapılırken sebzelerin bazıları soyulur bazıları ise soyulmadan kızartılır. Tavada
sebzelerin beş çeşit kızartma şekli vardır:

Sebzenin doğrudan yağda kızartılması
Sebzenin unlanarak yağda kızartılması
Sebzenin unlayıp yumurtaya bulanarak yağda kızartılması
Sebzenin inceltilmiş (su ya da sütle) hamura batırılarak kızartılması
Sebzenin inceltilmiş (su ya da sütle) mayalı hamura batırılarak kızartılması

Servise hazırlamada dikkat edilecek noktalar :
Tava yemekleri, servise hazırlanırken tavadan alınan sebzelerin fazla yağları kâğıt havlu üzerinde süzdürülmelidir.
Türk mutfağının yaygın bir geleneği tavada pişirilen sebzelerin bir sosla sunulmasıdır.
Sossuz bir sebze tavası asla düşünülemez.
Eskiden kullanılan yoğurt sosu idi.
Ancak yoğurt sosu deyip geçmemeli, bunun da kendine özgü bazı incelikleri vardır.
Burada kullanılan mutlaka kese yoğurdu olmalı ve az suyla gevşetilmelidir.
İçine de biraz sarımsak katılmalıdır.
Bazı eski tariflerde yoğurt sosa biraz da sirke katılması önerilmektedir.
Bazen tava yemekleri tariflerinde yoğurdun üzerine zeytinyağı gezdirilmesi gerektiği söylenmektedir.
Çoğu zaman da tava yemekleri domates sosu ve yoğurtla servise sunulur.
Ayrıca enginar tavası maydanozlu soğan piyazıyla servise alınır ve üzerine de limon ve zeytinyağı sosu gezdirilir.
Tava yemekleri Türk Mutfağında geleneksel olarak sıcak tüketilmesine karşın soğuk da tüketilebilecek türde yemeklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder